Wat is het verschil tussen E10 en E5 benzine?

In deze blog lees je wat het verschil is tussen E5 en E10 benzine. Daarnaast leggen wij uit wat de nadelige effecten van E10 benzine zijn.

Shortcut

Als je een motor hebt die op benzine rijdt, moet je regelmatig tanken. Voordat je gaat tanken kan je kiezen tussen E5 en E10. Maar wat zijn dit voor benzine soorten? Waarom verschillen ze van elkaar? En wat zijn de voor en nadelen van deze verschillende soorten benzine?

Wat is E10 en E5

De letter E in dit type benzine geeft aan hoeveel procent bio-ethanol zich bevindt in de benzine. Bij E10 benzine betekent dit dus dat er maximaal 10% bio-ethanol in de benzine zit. Bij E5 zit er dan maximaal 5% bio-ethanol in de benzine. E10 werd vroeger Euro 95 genoemd en E5 werd vroeger Euro 98 genoemd.

 

Bio-ethanol wordt toegevoegd aan benzine voor duurzaamheid. Dit zorgt namelijk voor een schonere verbranding en minder gebruik van fossiele brandstoffen. De overheid heeft zelfs de tankstations verplicht om de helft van de benzinepompen uit te rusten met E10. Het gevolg hiervan is dat E5 steeds moeilijker te vinden wordt. Dit is echter erg kwalijk. Zo is E5 onder andere beter voor je motor dan E10.

De effecten van E10 op een motor

Het verschil tussen E10 en E5 is dus het toegevoegde percentage bio-ethanol. Nu denk jij misschien: wat maakt die paar procent nou voor verschil? Deze paar procent verschil kan ervoor zorgen dat er schade ontstaat aan jouw motor.

 

Het gebruik van E10 op korte termijn kan niet zoveel kwaad. Op lange termijn kan E10 echter voor problemen zorgen. Door de bio-ethanol in de benzine kunnen rubbers, keerringen en pakkingen aangetast worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld benzine leidingen gaan lekken.

 

Daarnaast trekt bio-ethanol vocht aan. Als je motor een lange tijd stilstaat, kan er vochtvorming optreden in de benzinetank. Het gevolg hiervan is dat de benzinetank kan gaan roesten. Hierdoor kan de motor slechter gaan lopen of zelfs beschadigen. Wij raden daarom aan om geen E10 te tanken. Tank je per ongeluk E10? Dan is dit vaak een probleem. Zorg er echter voor dat dit niet te vaak gebeurt.

Kan je E85 tanken met een motor?

E85 benzine bevat 85% ethanol. Deze ethanol wordt gewonnen uit maïs en suikerbiet. Hierdoor heet deze benzine ook wel bio-ethanol. Deze benzine bestaat dus voor maar 15% uit echte benzine.

 

Over het algemeen is een klein beetje toegevoegde ethanol geen probleem voor je motor. Het beste is natuurlijk om benzine te gebruiken met zo weinig mogelijk ethanol erin. Als het echter om grote hoeveelheden gaat zoals bij E85 is dit niet aan te raden. De verbrandingsmotoren van voertuigen die hierop rijden zijn hier namelijk op aangepast. Heb je dit toch per ongeluk getankt? Zorg er dan voor dat je dit uit je tank haalt, en vul hem met E5.

Conclusie E10 of E5 tanken

Kortom is het dus het beste om E5 te tanken voor je motor. Dit komt doordat hier het minste ethanol in zit. Als je per ongeluk een keer je benzinetank vult met E10 is dit geen probleem. Dit moet alleen niet te vaak gebeuren. Hierdoor kan er schade aan je benzinetank, leidingen en motorblok ontstaan. Als je E85 hebt getankt kan je dit het beste direct uit je tank halen. Het is namelijk niet gemaakt voor normale verbrandingsmotoren.

Plaats een reactie

Shortcut

Bekijk ook

cornermonkey-Jh7RohFbjzc-unsplash
Kan je op 16 jarige leeftijd motorrijden?
23/05/2024
harley-davidson-MS0q8GqjVrY-unsplash
Wat moet je doen voordat je mag motorrijden?
23/05/2024
2024-Yamaha-YZ250LCSV-EU-Anniversary_White-Action-005-03
Yamaha YZ special edition: 50th anniversary
29/04/2024
2022-Yamaha-YZF1000R1-EU-zijkant-cirquit
Yamaha stopt met de R1?!
22/04/2024
KTM-390-laag
De nieuwe KTM 390 Duke 2024
04/04/2024
De-beste-beginners-motoren
De beste motoren voor beginners
04/04/2024

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.