Wat moet je doen voordat je mag motorrijden?

Shortcut

Welke stappen moet je doorlopen voordat je mag motorrijden? Dit is een vraag die bij veel mensen opkomt wanneer ze willen beginnen met motorrijden. In Nederland moet je namelijk in het bezit zijn van een motorrijbewijs voordat je een motor mag besturen. In deze blog leggen wij je precies uit wat je moet doen voordat je met de motor de openbare weg op mag.

 

Vind een rijschool

De eerste stap voor het behalen van je motorrijbewijs is het vinden van een rijschool. Wanneer je in Delft woont, is dit bijvoorbeeld Motorrijschool Delft. Je hebt namelijk een rijschool nodig voor het behalen van het rijbewijs. Om erachter te komen of je een rijschool fijn vindt, kan je een proefles inplannen. Daarnaast is het ook een goed idee om een motorrijschool te kiezen die dichtbij is. Voor het lessen op een motor moet je naar locatie komen. Je stapt namelijk bij de rijschool op de motor. Als laatste is het ook verstandig om een rijschool te kiezen die pakketten aanbiedt. In deze pakketten zit vaak een aantal lessen en de examens voor een vaste prijs. Hierdoor ben je over het algemeen vaak goedkoper uit dan wanneer je alles apart neemt.

AVB-examen

Wanneer je een aantal lessen hebt gevolgd ben je klaar voor het eerste examen. Dit is het AVB-examen. Dit examen staat in het teken van voertuigbeheersing. Tijdens dit examen leg je verschillende testen af om te controleren of je de motor voldoende onder controle hebt. Zo doe je onder andere remproeven, uitwijkoefeningen, stapvoets rijden en wegrijden uit een parkeervak. Wanneer je voor dit examen slaagt is de volgende stap het motor theorie-examen.

Theorie-examen

Het theorie-examen leg je af bij een CBR-locatie. Het theorie-examen kan je vanaf 17 jaar afleggen. Tijdens dit examen krijg je 50 meerkeuzevragen. Hiervan moet je er minimaal 41 goed beantwoorden. Je mag in totaal dus 9 fouten maken. Aan het einde van het examen krijg je direct te zien of je geslaagd bent of niet door middel van een rood of groen duimpje. De uitslag krijg je na een paar uur ook via je mail toegestuurd.

Gezondheidsverklaring

Om te controleren of je gezond genoeg bent voor het besturen van een motor moet je een gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je op de website van het CBR en kost €44,50. De gezondheidsverklaring bestaat uit een aantal vragen die over je gezondheid gaan. Zo wordt er onder andere gevraagd of je bepaalde lichamelijke beperkingen hebt of bepaalde medicijnen slikt. Na het invullen van de verklaring krijg je de uitslag meestal binnen 1 tot 2 dagen.

AVB-examen

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gehad is het tijd voor het AVB-examen. Dit is het examen waarmee de verkeersdeelneming wordt getoetst. Ook hiervoor ga je eerst weer lessen. Wanneer jij klaar bent voor het AVB-examen geeft je instructeur dit aan. Tijdens dit examen wordt door de examinator van het CBR bepaald of jij op een veilige manier mee kan komen met het verkeer. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Wanneer je terug bent bij het CBR krijg je te horen of je geslaagd bent.

Rijbewijs aanvragen

Wanneer je alle bovenstaande stappen succesvol hebt afgerond kan je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Hier heb je een pasfoto voor nodig en een ID-bewijs voor nodig. Wanneer je je rijbewijs in ontvangst neemt mag je eindelijk motorrijden! Vergeet niet om je motor te verzekeren voordat je de openbare weg op gaat.

Plaats een reactie

Shortcut

Bekijk ook

cornermonkey-Jh7RohFbjzc-unsplash
Kan je op 16 jarige leeftijd motorrijden?
23/05/2024
2024-Yamaha-YZ250LCSV-EU-Anniversary_White-Action-005-03
Yamaha YZ special edition: 50th anniversary
29/04/2024
gas-station-4978824_1920
Wat is het verschil tussen E10 en E5 benzine?
22/04/2024
2022-Yamaha-YZF1000R1-EU-zijkant-cirquit
Yamaha stopt met de R1?!
22/04/2024
KTM-390-laag
De nieuwe KTM 390 Duke 2024
04/04/2024
De-beste-beginners-motoren
De beste motoren voor beginners
04/04/2024

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.